Muziek-Onder-de-Trap
muziek-onder-de-trap
Muziekkring Hellendoorn organiseert op elke derde of vierde donderdag van de maand een gratis, voor iedereen toegankelijk, klassiek concert onder de trap in de hal van het Huis voor Cultuur en Bestuur, Willem Alexanderstraat in Nijverdal.

Hoewel de concerten gratis zijn, stellen wij het op prijs als u een bijdrage in onze vioolkist deponeert.

De concerten beginnen steeds om 20.00 uur en duren ongeveer een uur.

Donderdag 23 maart 20.00 uur:
Liedduo Aedea
Aedea liedduo

In 2014 trad Maria del Mar Humanes voor het eerst met groot succes op in Nijverdal in de concertreeks ‘Muziek-Onder-De-Trap’ van Muziekkring Hellendoorn. De vraag luidde dan ook niet óf Maria del Mar terug zou komen naar Nijverdal, maar wanneer ze terug zou komen. Het was een daverend succes en het is Muziekkring Hellendoorn met veel moeite gelukt haar opnieuw te boeken. Ze komt samen met pianist Maxim Shamo, met wie zij het liedduo Aedea vormt.

Het Aedea liedduo bestaat uit sopraan Maria del Mar Humanes en pianist Maxim Shamo. De naam refereert aan de Griekse muze van stem en lied: Erato. Het duo startte in 2014 en heeft al in vele zalen in heel Europa opgetreden. Aedea wordt gecoacht door Helmut Deutsch, één van de meest gevraagde en succesvolste liedbegeleiders ter wereld. Daarnaast volgde het duo masterclasses van liedbegeleiders Irwin Gage, Jeff Cohen en Burkhard Kehring. Momenteel maakt Aedea deel uit van het ‘URIM Artist Program on the Art of Lieder’ in Brussel, waarvan mezzosopraan Christianne Stotijn artistiek leider is.

Maria del Mar groeide op in Barcelona en studeerde klassieke zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Sasja Hunnego. Momenteel studeert ze bij Peter Harrison, Mariella Devia, Francisco Poyato en Helmut Deutsch.
Zij genoot haar operadebuut in de wereldpremière van de opera “Medea” van Tania Sikelianou in Amsterdam. Hier werkte zij ook samen met de Dutch National Opera Academy en De Nederlandse Opera. Sindsdien heeft ze in opdracht van Opera Studio Madrid en de Barcelona Opera Studio vele rollen vertolkt in verscheidene bekende opera’s. Ook de oratoriumwereld is haar niet vreemd. Zij zong rollen in onder meer het ‘Gloria’ van Vivaldi, de ‘Matthäus Passion’ en het ‘Stabat Mater’ van Pergolesi.

Maxim Shamo ging al op 12-jarige leeftijd voor het eerst op tournee door de Oekraïne en Zweden. Sindsdien was hij op podia door heel Europa te horen als solist, zowel in recitals als met orkesten. Maxim startte al erg jong op het ‘Special Music College of the National Academy of Music’ in Kiev. De stap naar verschillende conservatoria in Europa was snel gemaakt: hij studeerde bij diverse pianisten, waaronder Ludger Maxsein op de Folkwang Universität der Künste in Essen (waar hij inmiddels ook zelf lesgeeft), bij Staffan Scheja in Stockholm en bij Willem Brons aan het Conservatorium van Amsterdam. Zijn Master Piano en Postgraduate Master sloot hij summa cum laude af. Daarnaast volgde hij masterclasses van Natalia Gutman, Irwin Gage, Robert Levin, Burkhard Kehring, Udo Reinemann, Jeffrey Cohen en Kelvin Grout.
Naast zijn solocarrière heeft Maxim een grote liefde voor de kamermuziek, in het bijzonder het liedgenre. Als kamermusicus trad hij op in onder meer Duitsland, Italië, Nederland, Engeland, Rusland, Spanje, Zweden en Oekraïne.

Het programma wordt:
Als Luise die Briefe ihres ungetreuen Liebhabers verbrannte
    W.A. Mozart
E pur cosí.... Piangeró (Giulio Cesare)     G.F.Händel
Gretchen am Spinnrade
    Franz Schubert
Warum sind denn die Rosen so blass
Die Mainacht
    Fanny Mendelssohn
Canciones amatorias
- No lloréis ojuelos
- Serranas de Cuenca
    Enrique Granados
Una voce poco fa (Il barbiere di Siviglia)
    Gioacchino Rossini
Mädchenblumen
- Kornblumen
- Mohnblumen
- Wasserrose
    Richard Strauss
Tus ojillos negros
Al paño moruno
    Manuel de Falla
 Chloris
Le Printemps
    Reynaldo Hahn
Bekijk het programmaboekje.

VERDER STAAN DE VOLGENDE CONCERTEN GEPLAND:
 
2017

    20 april: Hanneke Rouw en Anouk de Jong, cello en piano
    18 mei: Leerlingen van Hotske Hardeman, zang, piano, viool
    15 juni: Cotton Ville bigband
    14 september: Joshua Joseph, (piano) Gerjanne Dannenberg, Anne Baan en Maaike Dessens (blokfluit)
    19 oktober: Duo Fantastique (Harmen Lucas en Gerard van Kempen), viool en piano
    16 november: Lisa Franken – piano en cello


2018

    18 januari: Q-brass koperensemble
    15 februari: Talentenklas van Kaliber Kunstenschool
    15 maart: SOHNO – Senioren Strijkorkest
    19 april: Sylvia van der Grinten – viooldocente ArtEZ Zwolle met leerlingen en pianobegeleiding
    24 mei: Echoes of the Heart – vocaal trio met pianist
    21 juni: 'Mystery Guest'